Spar tid med touch-metoden

Det er to veier til mer tid. Den første er å kutte ut noe. Den andre er å investere tid til å lære en ferdighet som sparer deg tid i fremtiden. Denne artikkelen tar for seg det siste, der du oppfordres til å lære touch-metoden. Touch-metoden sparer deg for tid for resten av livet.

Touch-metoden er sammen med hurtiglesingsteknikk, den ferdigheten som har spart meg mest tid gjennom livet. I tillegg bedrer den kvaliteten på det vi skriver.

Touch-metoden innebærer å bruke alle fingrene når du skriver, noe som gjør at du skriver raskere.

Når du ikke trenger å tenke på at du skriver fordi det går automatisk, kan du bruke alt fokuset på det du faktisk skriver. Når du skriver oppgaver eller eksamener, er det viktig at du kan bruke energien på innholdet. Oppgaveskriving er kreativt arbeid som krever fokus. Da er det dumt å bruke energi på å finne rett tast….

Det er også mer vanlig med tradisjonelle skoleeksamener i PC-saler. Dette gjør tid til en kritisk faktor. Resultatet blir gjerne bedre når du har tid til å skrive mer.

“You will never ‘find’ time for anything. If you want time, you must make it”. Charles Buxton.

Andre fordeler

Når du lærer touch-metoden, gjør du også andre oppgaver raskere som f.eks. å skrive e-poster. Det er lite som tyder på at det blir færre e-poster å skrive i fremtiden. Sikter du deg inn på en framtidig kontorjobb, er fordelene med å kunne touch åpenbar. Å lære en god studieteknikk, kan gi deg fordeler resten av livet.

For nyutdannede som ofte har like kvalifikasjoner som andre nyutdannede, kan en ferdighet som touch-metoden være det som gjør at du blir foretrukket som jobbsøker.

En annen fordel med å kunne touch-metoden er at du også er mindre anspent når du sitter foran en PC, slik at du sparer deg for fremtidige skulder- og nakkesmerter. Når du heller ikke trenger å følge med på tastaturet mens du skriver, kan det være mindre anstrengende for øynene også.

Hvorfor er touch-metoden raskere?

Touch-metoden gjør at du skriver raskere, fordi du lærer deg utenat hvordan bokstavene står i relasjon til hverandre og at du bruker samtlige fingre når du skriver. Når alle fingrene brukes, blir det kortere avstand fingrene må flytte på seg for å trykke den bestemte tasten.

Men jeg skriver jo raskt uten touch-metoden

Det er mulig å skrive raskt uten touch, men taket for makshastighet er lavere. I situasjoner der du må skrive av noe og ikke kan ha blikket på tastaturet eller må følge med på tavla i en forelesning, vil touch-metoden være langt hurtigere.

Utfordringer

Den største utfordringen jeg opplevde med å lære touch, er at før jeg mestret det på et OK nivå, skrev jeg fortsatt raskere uten å bruke metoden. Hvis du opplever det samme, er det viktig å tenke på at du må holde ut, selv om det kan oppleves frustrerende. Tving deg selv til å fortsette å bruke metoden, og etter hvert vil det gå av seg selv.

Det er flere steder du kan lære deg touch gratis på nettet. To av dem er disse:

https://www.typingstudy.com/no-norwegian-2/

https://sense-lang.org/typing/tutor/keyboardingNO.php

Engelsk video som viser hvordan du bruker fingrene med touch-metoden. På norsk tastatur har vi «ø» der som engelsk tastatur har «;»

Oppsummering touch-metoden

  1. Du skriver raskere
  2. Du bruker energien din på HVA du skriver, ikke HVORDAN, slik at kvaliteten bedres
  3. Mindre anstrengende

Du vet nå hvordan du kan lære deg å skrive raskt. Lær deg også hvordan skrive gode notater, slik at du husker mer av det du lærer her.

3 kommentarer til «Spar tid med touch-metoden»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *