Læreplan fremmer fokus til eksamen

Når du studerer er det smart å ha en plan for studeringen. For det første har alle fag en læreplan med læringsmål, du bør ta utgangspunkt i. For det andre, bør du lage din egen individuelle læreplan for hvordan du gjennomfører studeringen. Gjør du dette vil fremme fokus mot det som gir størst resultater

Alle fag har en læreplan med læringsmål

Du finner læreplanen til fagene du studerer på Høyskolens eller Universitetets nettsider. Denne forklarer konkret hvilke kunnskaper det forventes at du tilegner deg i løpet av semesteret, og som du blir evaluert etter på eksamen og innleveringer.

Målene i læreplanen hjelper deg med å rette fokuset mot hva som er relevant, samt hvilken vinkling du kan forvente at spørsmålene vil ha på eksamen. Dette gjør det lettere å både lese og ta notater mer fokusert.

Til å begynne med kan læremålene i læreplanen virke overveldende og veldig overordnede, men etter hvert som du leser pensum vil den gi mer og mer mening. Du bør ha læreplanen fremme og gå gjennom denne regelmessig gjennom studiet. Når du leser pensum bør du spørre deg selv hvordan læremålene er relevant for det stoffet du leser akkurat nå. Å lese målrettet kan også hjelpe på motivasjonen.

Læreplan gjør deg fokusert og lettere å nå dine mål.

Individuell læreplan

I tillegg bør du lage deg en individuell læreplan, slik at du innarbeider gode vaner for hvordan du skal studere. Vaner gjør at du enklere kommer i gang med å studere, siden en innarbeidet vane krever minimal energi av deg. Les gjerne artikkelen jeg har skrevet tidligere om vaner.

Du bør ha en plan for hvor og i hvilke omgivelser du skal lære. Skal det for eksempel være på lesesalen, biblioteket eller hjemme hos deg selv. Vær bevisst på hvor du klarer å studere best, uten å bli forstyrret. Dette er forskjellig fra person til person. Noen klarer ikke å studere hjemme, for da har de lett for å avbryte seg selv med alt mulig annet som bør gjøres hjemme. Andre leser dårlig på lesesal, for da er det andre personer der som kan forstyrre. Tenk gjennom hva som passer for deg og følg dette.

Et sentralt spørsmål her blir også om du skal lære med noen andre? I så fall er det viktig at du finner noen som er målbevisst som deg, slik at læringen blir produktiv. Å studere sammen med en person som er seriøs, kan hjelpe deg til å bli mer seriøs. Å studere sammen med en useriøs, vil ha motsatt effekt….

I sammenheng med hvor du skal lære, bør du også ha en plan på hvordan du kan arbeide uforstyrret der du velger å studere. I denne sammenhengen anbefaler jeg at du leser artikkelen om fokus. Fjern distraksjoner ved at du for eksempel slår av mobiltelefonen og internett på laptopen når du bruker den.

Når skal du studere?

Når skal du studere? Faste tider på når du skal lære, gjør det mer forpliktende og større sannsynlighet for at du gjennomfører målene. Å komme i gang så tidlig som mulig, vil alltid være å anbefale. Ofte er ikke det mulig fordi du skal ha forelesning på morgenen eller fordi du skal jobbe. Når dagene ikke er like, må du også planlegge etter det. Et tips er å planlegge hver søndag kveld på hvilke tidspunkt du skal studere den kommende uken. Det er ikke nok å fylle kalenderen med forelesninger og jobb. Du må også fylle den med egenstudier. Planlegg gjerne også hvilket pensum du skal lese eller hvor mye du skal skrive på en oppgave. Det gjør at du blir mer fokusert og effektiv på det aktuelle tidspunktet. Ha noe å strekke deg etter!

Motiver deg selv ved å få opp energien

Du kan motivere deg selv for å få opp energien, slik at du får mer lyst til å studere. Hva som fungerer for deg, må du finne ut av selv. Det kan være å spille en sang, gå en tur eller spise noe som gir deg energi.

Ha orden i sysakene

Kjøp inn alt du trenger av utstyr til studiene før semesteret starter. Tenker da på pensumbøker, blyanter, penner, notatblokker, etc. Kjøper du alt med en gang, slipper du å bruke mer tid på dette. Noen studenter bruker mye tid på å låne pensumbøker som ofte er utlånt. Det er bedre å jobbe noen ekstra vakter, enn å bruke mye tid på å låne bøker. Du risikerer også unødvendig stress dersom de ikke er tilgjengelige på biblioteket.

Når du studerer har du kun tilgjengelig det du trenger tilgjengelig. Alt annet er distraksjoner. Ikke ha laptopen framme om du noterer i en notatblokk.

Planlegg mat og drikke når du skal lese andre steder enn hjemme. Det er både rimeligere og du sparer tid ved å ikke gå i kantina.

Læreplan oppsummert

  1. Les målrettet etter målene i læreplanen
  2. Lag din egen individuelle læreplan
  3. Ha orden i utstyret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *