Fokus – multitasking er et selvbedrag

Fokus er vanskelig i et samfunn hvor alt går raskere og hvor vi hele tiden blir avbrutt. Dette går utover produktiviteten vår. Mange faller for fristelsen til å multitaske, men forskningen viser at det gjør oss mindre produktive.

De viktige tingene i livet, er de tingene som krever konsentrasjon. Vi trenger fokus for å være produktive. Det er lett å forveksle aktivitet med produktivitet. Aktivitet er hvor mye vi gjør, produktivitet er de resultatene vi klarer å oppnå. Å sjekke mobilen din hele dagen viser et høyt aktivitetsnivå, men null produktivitet.

Og et av hovedpoengene i boka The One Thing av Gary Keller, er nettopp dette. Aktivitet er ofte urelatert til produktivitet. Professor Clifford Nass ved Stanford University forsket på produktiviteten til multitaskere. Før forskningen kom i gang, tenkte han at de hadde en hemmelig evne. Men det viste seg at multitaskere er alt for opptatt av irrelevant informasjon og hadde mye lavere produktivitet enn andre.

Multitaskere er dårligere på å vurdere hvor lang tid en oppgave vil ta, verdsetter ny informasjon over god informasjon, er mer stressa og mindre lykkelig.

I Thinking Fast and Slow av Daniel Kahnemann skriver han at mennesker som er kognitivt travle, gjerne også er mer egoistiske, bruker oftere sexistisk språk og tar mer overfladiske vurderinger i sosiale situasjoner.

“Multi-tasking is known to slow people down by 50% and add 50% more mistakes.” Marilee Springer, Neuroscience consultant.

Fokus ved å unngå multitasking
Fokus ved å unngå multitasking

Hvorfor multitasking ikke fungerer

Årsaken til at multitasking ikke fungerer, er fordi multitasking ikke eksisterer. Det er ikke mulig å gjøre mer enn en oppgave av gangen, dvs. en oppgave av gangen som krever vår oppmerksomhet. En erfaren bilkjører kan fint høre på podkast samtidig som han kjører. Men om det skjer noe i trafikken, får man ikke med deg hva som blir sagt på podkasten.

Det som faktisk skjer når vi gjør flere ting som krever mye oppmerksomhet samtidig, er at vi går ut og inn av oppgavene. Vi bytter altså på hvilken oppgave vi utfører. Vi gjør de ikke samtidig. I The One Thing viser de til at forskningen anslår at vi i løpet av en arbeidsdag blir avbrutt hvert 11. minutt og at 1/3 av arbeidstiden går til å komme oss igjen etter distraksjoner. Ikke ta med deg distraksjoner inn i din studiehverdag!

Fokus – hva er løsningen?

Løsningen er å fokusere på en ting av gangen. Løsningen er å prioritere. Du må ha klart for deg hva som er den viktigste oppgaven og gjøre den ferdig før du begynner på en annen. Gary Keller foreslår å bytte ut en «gjøreliste» som pleier å være lang, med en «suksessliste» som pleier å være kort. Prioriter de oppgavene som gir de største resultatene. Bruk Pareto-prinsippet.

Richard Koch skriver i The 80/20 Principle, at du kan oppnå hva som helst så lenge du er veldig tydelig på hva du ønsker deg fra livet. Men husk at hva som helst betyr ikke alt sammen.

Sørg for at du finner deg et sted du kan studere i fred. Et sted du verken blir avbrutt av andre eller fristes til å forstyrre deg selv. Sosiale medier eksempelvis…..

Å studere på en lesesal eller et bibliotek der det ikke er sosialt akseptabelt å snakke med hverandre, kan fungere. For å ikke forstyrre seg selv med mobilen, kan det ofte være nok å bare la den ligge i sekken. Det må være et sted du ikke kan nå den uten å reise deg opp eller du kan slå den av. Sørg for at du har det du trenger til å studere, slik at du ikke trenger å reise deg opp fra leseplassen.

Følger du dette vil du oppleve å få mer gjort, får en god følelse fordi du gjør det som er viktigst og du opplever mindre stress.

Fokus oppsummert

  1. Multitasking eksisterer ikke
  2. Gjør en ting av gangen
  3. Prioriter hardt på hva som er viktig
  4. Gjør de viktigste oppgavene først (ofte de vanskeligste)
  5. Ikke la deg bli forstyrret

2 kommentarer til «Fokus – multitasking er et selvbedrag»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *