Hvordan skrive CV – tips og fallgruver

Jeg har ti års erfaring fra HR-bransjen, inkludert rekruttering og bemanning. Jeg har også hjulpet venner og bekjente med å skrive CV. I denne artikkelen gir jeg deg tips og triks for hvordan skrive CV, samt fallgruver du må unngå. Håper at dette kan hjelpe deg i å lande jobben du sikter etter!

Når du skal lære deg hvordan skrive CV, er det noen overordnede prinsipper du må følge. For det første må din CV være oversiktlig , slik at den er enkel og rask å lese. Du må derfor ha mellomrom/luft mellom avsnittene og skriv med en skrifttype som er enkel å lese. Eksempler på dette er Arial og New Times Roman. Anbefaler deg også å bruke bevisst de verktøyene du har i word. Du kan f.eks. skrive arbeidsgiveren i fet skrift, stillingstittelen i kursiv og beskrivelsen i vanlig skrift.

Det andre prinsippet du bør følge, er at din CV skal være på maks to sider. Hvis du synes dette er vanskelig, bør du lære deg å fatte deg i korthet.

Det tredje prinsippet er rekkefølgen informasjonen kommer fram i, og i denne artikkelen blir dette presentert i rett rekkefølge.

Hvordan skrive CV er en viktig ferdighet for deg når du skal lande drømmejobben
Hvordan skrive CV er en viktig ferdighet for deg når du skal lande drømmejobben

Personalia

Jeg har aldri opplevd at noen har spurt meg om personalia til hvordan skrive CV, men det finnes noen fallgruver her du ikke vil gå i. Personalia bør inneholde navn, fødselsdato eller alder, adresse, mobilnummer og e-post. Pass på at du skriver mobilnummeret og e-posten korrekt. E-postadressen din bør være «nøytral» og ikke inneholde informasjon som kan sette deg i et dårlig lys, fordi det eksempelvis er useriøst. cutegirl_89@hotmail.com og samurai76@yahoo.no, er ikke gode e-postadresser.

I noen bransjer er tidsaspektet svært viktig, fordi det haster med å fylle stillingen. Sørg derfor å ta telefonen når den ringer, alternativt at du ringer opp med en gang. Min erfaring er at en del og spesielt i den yngre generasjonen, ikke tar telefonen med mindre de har lagret nummeret. Dette koster deg jobben! Og ikke send tekstmelding hvor du spør om hvem som har ringt. Dette er ikke noe en arbeidsgiver eller rekrutterer ønsker å bruke tid på i en hektisk hverdag.

Bilde?

Det er ulike oppfatninger om viktigheten av bilde. Selv tenker jeg at bilde ikke er viktig, men ved mange søkere kan det hjelpe rekrutterer med å ha oversikt over kandidatene som har vært på intervju. Bildet må være tatt av en profesjonell fotograf, vise kun ansikt/overkroppen (med klær), du smiler på bildet og har hvit bakgrunn. Du skal se seriøs ut, ikke mest mulig attraktiv. Bruk derfor ikke profilbildet ditt fra Tinder. Det er spesielt å rekruttere til stillinger i barnehager der gutter viser fram sixpack og jenter viser kløften.

Jeg tenker derimot at det er viktig med bilde om du søker på stillinger i servicebransjen som hotell, reiseliv, barer, restauranter, etc. Du bør vise deg fram som en vennlig person og her vil det hjelpe deg å være attraktiv. Det betyr likevel ikke at du bør spille på sex. Å spille på sex er useriøst, og ønsker du uansett å jobbe for en arbeidsgiver som vil at du skal spille på sex?

Nøkkelinfo?

Nøkkelinfo er en kort beskrivelse av deg selv der du eksempelvis kan få fram personlige egenskaper, hva du motiveres av og nøkkelkompetanse. Denne informasjonen er ikke obligatorisk. Men det er nyttig for arbeidsgiver å vite hva du motiveres av og hvilke personlige egenskaper du har. Da vet arbeidsgiver hvordan du bør ledes for å oppnå resultater og om du i det hele tatt passer til arbeidet.

Arbeidserfaring

Arbeidserfaringen skal presenteres i motsatt kronologisk rekkefølge, dvs. at det siste/nåværende arbeidsforholdet kommer først/øverst. Få først fram hvilken tidsperiode du hadde dette arbeidsforholdet ned på månedsnivå. Eksempelvis 05.2016 – d.d. Dette betyr at du startet arbeidsforholdet mai (femte måned) 2016 og at du fortsatt er i dette arbeidsforholdet hvor d.d. står for dags dato. Jeg anbefaler du skriver dette i en kolonne til venstre, slik at rekrutterer får en rask og enkel oversikt over hvor du har jobbet i hvilken periode. Dette får fram hvor lang erfaring du har fra denne type arbeid, noe som er helt sentralt for rekrutterer.

Eksempel på fremstilling av arbeidserfaring på hvordan skrive CV.
Eksempel på fremstilling av arbeidserfaring på hvordan skrive CV.

Du ser i eksempelet over at jeg har skrevet arbeidsgiver i tykk skrift, samt en skriftstørrelse større. Tittel står i kursiv og beskrivelsen av hva arbeidet gikk ut på er skrevet i normal skrift.

Det er viktig at du på best mulig måte får fram hva du faktisk har gjort og husk at databaser som finn.no er søkbare på enkeltord som rekruttere bruker for å finne spesifikk kompetanse. Det kan være et spesifikt kassasystem, verktøy eller dataprogram. Få dette fram!

Utdanning

Utdanning kommer etter arbeidserfaring, og her er det noen som gjør feil. Utdanningene dine skal også komme i motsatt kronologisk rekkefølge. Prøv å gi en beskrivelse av hva du har lært på studiet.

Hvis du har høyere utdanning fra Universitet eller Høyskole, er det ikke viktig å ta med videregående utdannelse. Unntaket kan være når den videregående utdannelsen er spesifikt rettet mot arbeidet du søker, og din høyere utdanning ikke er det.

Prøv å gi en beskrivelse av hva du har lært på studiet i hvordan skrive CV

Har du en rekke enkeltemner utover hele grader, kan du oppsummere disse kort for å spare plass.

Enkeltemner i hvordan skrive CV

Verv

Har du eller hatt verv, bør du absolutt få med disse. Verv viser at du er aktiv og engasjert i saker som ikke bare angår deg selv. Verv kan gi deg kunnskap som er minst like verdifull som du lærer på jobb, eksempelvis kommunikasjon og problemløsing. Eksempler på verv kan være innen studentorganisasjoner, politikk, borettslag/sameie, interesse-/brukerorganisasjoner, osv.

Ikke oppgi referanser

Hver gang du oppgir referanser til en ny arbeidsgiver, bør du ringe dine referansepersoner å fortelle dem at de kan bli ringt. Da får du bekreftet at de fortsatt er villige til å være referanseperson for deg, at kontaktinformasjonen fortsatt stemmer og du minner referansepersonene dine på hvem du er. Da jeg jobbet med rekruttering, opplevde jeg ukentlig at referansepersonene ikke husket arbeidssøkeren. Det tar seg dårlig ut!

Det andre momentet er at noen useriøse arbeidsgivere ringer referanser før du i det hele tatt har vært på intervju. Det kan føre til «slitasje» på referansepersonene som blir lei av å være referanse for deg. Snakk derfor med referansepersonene dine før du søker en stilling, eller er generelt i jobbsøkerfase (hvis de kan forvente å bli ringt flere ganger).

Når jeg selv har vært jobbsøker, har jeg spurt om det er aktuelt å ringe mine referanser (dersom jeg fortsatt er interessert i jobben). Hvis de bekrefter dette, sier jeg at jeg ettersender kontaktinfo på referansepersoner. Nå er det nok en del som ikke svarer at jeg ikke er en aktuell kandidat «over bordet», men man får i hvert fall luket ut noen. Etter intervjuet ringer jeg referansene så snart som mulig, og sender kontaktinfoen til disse på e-post. Pass på at kontaktinformasjonen er presis og at den er beskrivende. Få med navn, firma, hvilken stilling vedkommende hadde, om vedkommende var overordnet, underordnet eller på lik linje i organisasjonen, e-post og mobilnummer. Oppgi gjerne om noen tidspunkter er lettere å nå vedkommende på.

Annet å få med på hvordan skrive CV

Her er det mye forskjellig som kan komme med. Eksempler er førstegangstjeneste, førerkort, truckførerbevis, sertifiseringer, språkkompetanse, dataprogrammer og interesser. Interesser viser at du er et menneske utover erfaringen din.

Få med ting du har oppnådd som kan tallfestet, eksempelvis salgsresultater, grad av fornøydhet hos kunder når det er målt, beste karakter i klassen, etc.

Når stillingen innebærer mye skrivearbeid på PC, kan arbeidsgiveren være opptatt av hvor raskt du skriver. Du kan lære å skrive raskere på PC med touch-metoden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *