Renters renteeffekt på kunnskap

Warren Buffet har blitt sitert på at han forklarer sin rikdom med å vokse opp i USA, heldige gener og renters renteeffekt (compounding interests på engelsk). Renters renteeffekt er en sterk mental modell som brukes først og fremst i den økonomiske sfæren, men som også er forklaringssterk på andre områder. I denne artikkelen viser jeg deg hvordan denne effekten fungerer på kunnskap.

Renteeffekt vs. renters renteeffekt

For å forklare forskjellen mellom vanlig renteeffekt og renters rente effekt, kan vi ta utgangspunkt i at du setter 1000 kr i en bank til 10 % rente. Med vanlig renteeffekt tar du ut renten på 100 kr årlig. Etter ti år vil du ta ha tatt ut 1000 kr i fortjeneste. Med renters renteeffekt lar du pengene du får i rente stå i banken, og etter 10 år vil du da ha tjent 1594 kr. Det er altså nesten 60 % mer. Etter 20 år er beløpene henholdsvis 2000 kr og 5727 kr. Og etter 50 år er beløpene 5000 kr og 116.391 kr. Forskjellen øker drastisk over tid fordi veksten med renters rente er eksponensiell. Du kan sjekke selv med kalkulatoren til DNB her.

Se gjerne videoen under for ytterligere forklaring på renters renteeffekt.

Hva er renters renteeffekt?

Renters renteeffekt på kunnskap

La oss nå se hvordan denne effekten er relevant for kunnskap. Hvis du for eksempel er utdannet økonom, har du kunnskap om økonomi. Da er du kompetent på et fagfelt. Hvis du i tillegg utdanner deg som jurist, har du kunnskap om økonomi og juss. Du har kunnskap A, kunnskap B OG kunnskap A + B. Ved å legge til et kompetanseområde øker du kompetansekombinasjoner med to. Hvis du lærer deg et tredje kompetanseområde har du A, B, C, AB, AC, BC og ABC, dvs. hele syv kompetansekombinasjoner! Hva tror du det gjør med din verdi i arbeidsmarkedet? Kombinasjon av fagfelter gjør at du kan se sammenhenger som er skjulte for andre.

Investering i din egen kunnskap er den beste investeringen du kan gjøre. Den øker din verdi på arbeidsmarkedet, gjør at du klarer å tenke kreativt på tvers av fagfeltene og du får følelsen av å være kompetent.

Renters renteeffekt

Kombinasjon med Pareto-prinsippet

Denne effekten er spesielt sterk i kombinasjon med Pareto-prinsippet. Pareto-prinsippet går kort fortalt ut på at du skal gjøre mest av de tingene som gir størst resultater, fremfor å prøve og gjøre alt mulig. I dette tilfellet betyr det at du skal lære deg de viktigste prinsippene fra et fagfelt. Jeg har tidligere skrevet en artikkel om Pareto-prinsippet. Renters renteeffekten gjør at du bygger en stor kunnskapsbase over tid, mens Pareto-prinsippet viser deg hvordan du gjør dette med å fokusere på de viktigste prinsippene innenfor hvert fag.

Hva er det motsatte av renters renteeffekten?

Renters renteeffekten viser hvordan resultatene øker over tid, selv om innsatsen forblir den samme eller reduseres. Det motsatte av denne effekten er avtagende nytte (eller resultater). Det vil si at resultatene øker mindre enn den økte innsatsen. Et eksempel på dette er trening. Går du fra 0 til 1 løpetur i uka, øker prestasjonen enormt. Men fra 6 til 7 løpeturer i uka vil den positive effekten være minimal, kanskje til og med negativ.

Oppsummert

  1. Forstå kraften i renters renteeffekten
  2. Lær deg ulike fagfelt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *